VCHV symposium 1990

 inschrijving 1990

Datum: 19 oktober

Plaats: t'Heem, Hattem

Thema: Ambulancehulpverlening

Symposiumvoorzitter: Joh. Schraa

Deelnemers: 464 personen

Vakbeurs: 46 exposanten

Programma

Inleiders en Onderwerp:

  • Drs. J. van Duin, universitair onderzoeker bij de universiteit van Leiden,stelde vast dat de opschaling in de rampenbestrijding een proces van horten en stoten was.
  • Frank de Man, hoofd stafafdeling internationale volksgezondheidaangelegenheden van het ministerie van WVC, vroeg zich af of samenwerking tussen politie, brandweer, CPA, ambulancedienst, huisartsen en ziekenhuizen in het kader van de spoedeisende medische hulpverlening zinvol was. Hij wist waarover hij sprak, want hij zat midden in zijn promotieonderzoek over de spoedeisende hulpverlening in de provincie Groningen.
  • Prof. Dr. Henk Jan ten Duis, traumatoloog te Groningen en é&eacuten van de begeleiders van het promotieonderzoek van Frank de Man, vertelde waarom "traumacentra levensreddend zouden kunnen zijn".
  • Drs. Ronald de Vos, medisch adviseur van ZTM amblance bv in Groningen, hield een inleiding over "een andere manier om bloeddruk te meten, de Finapress".
  • Dr. Joost Bierens, verbonden als anesthesioloog aan de Gasthuisberg te Leuven in België, gaf een toelichting op "de in - en extramurale opvang van traumapati&eumlnten in België". Hij is ook de initiator van de Belgisch/Nederlandse Workshop, waarin deskundigen elkaar geregeld ontmoetten om ervaringen uit te wisselen over de spoedeisende in - en extramurale hulp in België en Nederland.
  • Dhr. Aad Alblas, directeur van de CPA Rijnmond (de CPA die model stond voor veel CPA's in Nederland) sprak over "het verschil tussen integratie en samenwerking in alarmcentrales".
  • Dhr. Leo van der Moolen, hoofd ambulancedienst en CPA van de GGD Arnhem, heeft een toelichting gegeven over "de opschaling in de praktijk van de geneeskundige hulpverlening bij rampen".

Forumdiskussie: met inleiders van de middagsessie.


« Terug naar het overzicht